top of page

Σε μια οικοφάρμα ή οικοκοινότητα η καλλιέργεια της γης –η  γεωργία- αποτελεί μια από τις βασικές ασχολίες των κατοίκων. Σκοπός ειναι να καλυφθούν όλες οι διατροφικές ανάγκες των μελών με φυσικό και υγιεινό τρόπο(αυτάρκεια). Για να το επιτύχουν αυτό υιοθετούν δύο οικολογικούς τρόπους καλλιέργειας: τη βιολογική και τη φυσική καλλιέργεια. Με αυτόυς τους τρόπους καλλιέργειας τα προϊόντα διατηρούν όλα τους τα αρώματα και τις γεύσεις και είναι σίγουρα υγιεινά.

 

Σε κάθε περίπτωση οι σπόροι που χρησιμοποιούνται είναι οι παραδοσιακοί της κάθε περιοχής. Δηλαδή αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε πεπόνι θα προτιμήσουμε να φυτέψουμε το σπόρο που φύτρωνε στην περιοχή από την εποχή των γιαγιάδων μας και ακόμη παλιοτερα γιατί είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Σε πολλές περιπτώσεις οι σπόροι αυτοί είναι δύσκολο να διαφυλαχτούν. Τη διαφύλαξη των σπόρων έχουν αναλάβει οικολογικές οργανώσεις και κινήσεις όπως  είναι  η οργάνωση "Πελίτι" που έχει εμβέλεια σε όλη την Ελλάδα. 

 

 

 

 

 

  

.

Πώς γίνεται όμως η βιολoγική καλλιέργεια?

-Επιλέγουμε τα φυτά που ταιριάζουν στις  περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής μας.

-Δε χρησιμοποιούμε λιπάσματα και ορμόνες  για την  ωρίμανση των φυτών. 

-Χρησιμοποιούμε φυτά που συνεργάζονται μεταξύ τους  για την καταπολέμηση βλαβερών  ζωιφύων.  

-Σπορά,φύτεμα ,κλάδεμα συγκομιδή πρέπει να γίνονται  τις κατάλληλες χρονικές στιγμές για κάθε είδος σπόρου  π.χ. το σπανάκι το φθινόπωρο.

-Χρησιμοποιούμε φυτικά υπολείμματα για την  κατασκευή κόμποστ, αντι για λιπάσματα με χημικά.

 

 

   Bιολoγική καλλιέργεια .

 

.

 

Πηγή: φωτογραφίες από την οικοκοινότητα "Αληθινά Ελεύθερα".

ΦΥΣΙΚΗ ΚAΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Μάθετε για την φυσική καλλιέργεια.

 

Πηγαίνετε στο Blog της τάξης μας, κaι να παρακολουθήσετε την παρουσίαση με τίτλο "Φυσική Καλλιέργεια".

        

 

Δασικά Οικοσυστήματα στην Εύβοια

Στην Εύβοια με την πλούσια βιοποικιλότητα  η ίδια  η φύση έχει φροντίσει να συνυπάρχουν αρμονικά πολλά είδη φυτών –η φυσική καλλιέργεια με κηπουρό την ίδια τη φύση. Ας δούμε πόσο αρμονικά συντροφεύει το ένα είδος φυτού το άλλο στα δασικά οικοσυστήματα της Εύβοιας.

 

Ν.Εύβοια 'Ορος 'Οχη

Φαράγγι του Δημοσάρη

Η Περιοχή της Όχη είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός βιότοπος, με σπάνια είδη πουλιών, πολύ σπάνια φυτά και ένα μοναδικό στην Ελλάδα καστανοδάσος με δέντρα ηλικίας εκατοντάδων χρόνων. Θα συναντήσουμε όμως και δασότοπους με δρυς, πλατάνια και βελανιδιές. Χωρίς αμφιβολία η περιοχή της Όχης είναι ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της χώρας μας. Το πανέμορφο φαράγγι του Δημοσάρη θυμίζει παλέτα ζωγράφου καθώς τα αγριολούλουδα συναντούν το πράσινο της φτέρης.

 

Κεντρική Εύβοια Όρος Δίρφυ

Όρος Δίρφυ

Στην κεντρικοανατολοκή Εύβοια δεσπόζει το όρος Δίρφυ. Μεγάλα δάση καλύπτουν το βόρειο και το κεντρκό τμήμα του, τα οποία είναι κατάφυτα με κεφαλληνιακή ελάτη, βελανιδιές, καστανιές και πεύκα. Στις ρεματιές φιλοξενούνται πλατάνια σφενδάμια και βουνοκυπάρισσα. Στις νότιες πλευρές του βουνού απλώνεται το αισθητικό δάσος της Στενής. Στην περιοχή φυτρώνουν πολλά σπάνια αγριολούλουδα .

 

 

 

 

 

 Βόρεια Εύβοια Ξηρόν Όρος 

Ξηρόν 'Ορος 

Η Βόρεια Εύβοια χαρακτηρίζεται από οργιώδη βλάστηση .

Το Ξηρόν ΄Ορος, το όμορφο όρος Τελέθριον, το πλατανόδασος του Κηρέα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ένα από τα σημαντικότερα όμως αξιοθέατα είναι οι καταρράχτες του χωριού Δρυμώνα, στο Ξηρόν Όρος. Από τη Λίμνη Εύβοιας σχηματίζεται το φιδίσιο μονοπάτι που οδηγεί στο χωριό Κερασιά. Τα νερά του ποταμού Σηπιά σχηματίζουν λιμνούλες και πλαισιώνονται με σπάνιας ομορφιάς μαύρα πεύκα και ελατοδάση. 

bottom of page