top of page

Οικογενειακή φάρμα στα πολιτικά ευβοίας

Μια φάρμα δέκα στρεμμάτων στην Εύβοια ,  μπορεί να έχει μια αγελάδα ,δύο κατσίκες μαζί με το αρσενικό τους ,τέσσερα πρόβατα   τα οποία μετά την αναπαργωγή θα τριπλασιάζονταν,κουνελάκια, δέκα με είκοσι γαλοπούλες και δύο σκυλιά ,τα οποία θα εξασφάλιζαν την ασφάλεια των ζώων

          Τα είδη των φυτών σε μια  ευβοϊκή φάρμα

 

Μια φάρμα επιδιώκει να έχει μια ποικιλία φυτών που θα εξυπηρετεί τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας για όλο το χρόνο έτσι θα συναντήσουμε τα περισσότερα από τα παρακάτω είδη φυτών :

Δέντρα 

Ελαιόδεντρα 

Εσπεριδοειδή (πορτοκαλιές, λεμονιές μανταρινιές)

Οπωροφόρα (μηλιές, αχλαδιές, ροδακινιές, βερυκοκιές, κερασιές)

Καρυδιές  

Αμυγδαλιες 

Συκιές 

Καστανιές (σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο)

Οπωροφόρα( μήλα , ροδάκινα, βερύκοκα) να το επιβεβαιώσω 

Και σε μια γωνιά υπάρχει πάντα το αμπέλι

Λαχανικά  για το περιβόλι  : Για την καλλιέργεια των λαχανικών επιλέγονται κυρίως τα λαχανικά της κάθε εποχής.Έτσι για το καλοκαίρι έχουμε 

(σπανακάκι )

Φασολάκια ,μπάμιες , ντομάτες κολοκυθάκια ,

Φθινόπωρο 

Μαρούλια , πατάτες, πράσσα,κρεμμύδια σκόρδα 
Τα κουνουπίδια, τα μπρόκολα ,η ρόκα .
 

Οίκονομικος προραματισμός σε μια φάρμα

Σε μια οικογενειακή φάρμα πρέπει να έχουμε και έναν σωστό οικονομικό προγραμματισμό. Έτσι όταν έχουμε πολλά προϊόντα από ένα είδος, περισσότερα από όσα χρειάζεται μια οικογένεια για να καταναλώσει, εφαρμόζουμε διαδικασίες συντήρησης των προϊόντων ή τα χρησιμοποιούμε ως υλικά για την παρασκευή νέων προϊόντων.

 Για παράδειγμα, τον Αύγουστο που έχουμε πολλές ντομάτες, μπορούμε να παρασκευάσουμε σάλτσες, τοματοπελτέ, κέτσαπ ή λιαστές ντομάτες. Την άνοιξη που έχουμε πολλά αυγά, μπορούμε να φτιάξουμε χυλοπίτες και άλλα ζυμαρικά. Με τα φρούτα θα φτιάξουμε σπιτικές μαρμελάδες, με το γάλα θα φτιάξουμε τυρί, παγωτό και άλλα γαλακτοκομικά.

Βέβαια με τα εργαλεία που μας δίνει η τεχνολογία, όπως ο καταψύκτης, μπορούμε να επεκτείνουμε τους χρόνους κατανάλωσης, καταψύχοντας διάφορα είδη λαχανικών όπως φασολάκια, μπάμιες, πιπεριές, αρακά κ.α.

Μελετήστε την παρασκευή μερικών προϊόντων:

 

 

 

Παρασκευή τυριού φέτας:

Συλλέγουμε το γάλα έως τριών ημερών (το οποίο συντηρούμε στο ψυγείο) και το οποίο πρέπει να είναι μίγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος με αναλογία περίπου 70% πρόβειο και 30% κατσικίσιο. Παστεριώνουμε το γάλα ζεσταίνοντάς το στους 70 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά. Έπειτα το αφήνουμε αρκετή ώρα, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στους 35 βαθμούς Κελσίου. Τότε ρίχνουμε μέσα την ανάλογη ποσότητα πυτιάς, την οποία προμηθευόμαστε εύκολα από καταστήματα τροφίμων. Αφού τη διαλύσουμε σε ένα ποτηράκι με νερό, ρίχνουμε τη διαλυμένη πυτιά στο γάλα και ανακατεύουμε αρκετά. Μετά από μια ώρα, το γάλα έχε μετατραπεί σε τυρί. Θρυμματίζουμε το πηγμένο γάλα και το βάζουμε σε ειδικό ύφασμα να στραγγίξει από τα υγρά. Όταν το τυρί στο δοχείο έχει κρυώσει, ξεκινάμε να το αλατίζουμε με χοντρό αλάτι για 5-7 ημέρες. Αποθηκεύουμε το τυρί μας σε βαρέλι ή τενεκέ, στον οποίο υπάρχει άλμη, για να διατηρηθεί και να ωριμάσει.

 

Παρασκευή φαγώσιμων ελιών:

Συλλέγουμε τις ελιές πάνω από το δέντρο. Τις πράσινες χονδροελιές τις χτυπάμε με ένα κομμάτι μάρμαρο και τις τσακίζουμε, ενώ τις μαύρες ελιές (τύπου Καλαμών) τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι δυο-τρεις φορές. Στη συνέχεια τις βάζουμε σε ένα δοχείο με νερό για περίπου 10 ημέρες , αλλάζοντάς το μια φορά την ημέρα, για να ξεπικρίσουν. Από την όγδοη ημέρα δοκιμάζουμε τις ελιές για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει. Στραγγίζουμε το νερό και τις τοποθετούμε στο τελικό δοχείο συντήρησης στο οποίο προσθέτω την άλμη. Η άλμη παρασκευάζεται διαλύοντας 70 γραμμάρια αλάτι σε ένα λίτρο νερό.

 

 

 

 

Παρασκευή σάλτσας ντομάτα









 

 

 

 

 

Η σάλτσα ντομάτας είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό παρασκευής φαγητών για όλο το χρόνο. 

Συλλέγω 20 κιλά ντομάτες . Θα χρησιμοποιήσουμε επίσης 

 

4 κρεμμύδια,

4 πιπεριές Φλωρίνης

4 σκελίδες σκόρδο

Αλάτι-πιπέρι

 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Κόβουμε τις ντομάτες σε κομματάκια, ξεχωρίζοντας το τμήμα με το κοτσάνι και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα να ζεσταθούν. Μόλις γίνει αυτό τις περνάμε από ένα μηχάνημα για να ξεχωρίσουμε τη σάρκα και τα υγρά από τα σπόρια και τα φλούδια. Βάζουμε τη σάρκα και τα υγρά σε μια κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τα βράζουμε έως ότου εξατμιστούν τα υγρά και γίνει η σάλτσα όσο πυκνή θέλουμε. Τέλος, βάζουμε τη σάλτσα μας σε αποστειρωμένα βάζα.

 

bottom of page