top of page

Το πρώτο οικο-χωριό στην Εύβοια

 

Το κέφι, το παιχνίδι, η γνωριμία και η συνεργασία με πολλούς ανθρώπους μα πάνω απ’ όλα η χαρά της δημιουργίας οδήγησε τέσσερις νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν μια περιπέτεια αλλαγής στη ζωή τους. Έτσι το 2011 δημιούργησαν το πρώτο εθελοντικό χωριό στην Ελλάδα, στο όρος Τελέθριο, στη Βόρεια Εύβοια. Ένα πείραμα για τη δημιουργία ενός χωριού, όπου οι άνθρωποι ζουν εναρμονισμένοι με τη φύση και σέβονται το περιβάλλον.

            Μελλοντικά <<όνειρα>>

 

  • Το όνειρο της κοινότητας  είναι η κατασκευή ενός οικο-χωριού στην κορφή του όρους Τελέθριο.

 

 Ας δούμε τι μορφή θα έχει αυτή η ιδέα.














 

  • Στο κέντρο του χωριού θα υπάρχουν 5 ημισφαιρικά κτίρια για κοινές χρήσεις, που θα αφορούν τις τέχνες, την εκπαίδευση, τα εργαστήρια και τις ιατρικές υπηρεσίες.

  •  Γύρω από τα ημισφαιρικά κτίρια θα δημιουργηθούν οικισμοί από γιουρτ, με μονοπατάκια για να πηγαίνουν από το ένα στο άλλο.                                                                                                                            

  •  Σε έναν μεγάλο κήπο του χωριού θα καλλιεργούνται οπωροκηπευτικά και άλλα προϊόντα για τις ανάγκες των κατοίκων.

  • Δασόκηποι θα καλύπτουν όλη την έκταση του χωριού και θα διασχίζονται από ρυάκια.

Το μεγαλύτερο όνειρο, όμως, της κοινότητας είναι η δημιουργία ενός σχολείου όπου ο άνθρωποι  θα μαθαίνουν τρόπους  βελτίωσης του τρόπου ζωής τους, με το να συνυπάρχουν ειρηνικά μεταξύ τους και με τη φύση.
Πηγή : http://www.apn.gr/

          Βασικά του στοιχεία

  •  Οι πρώτες κατοικίες του χωριού κατασκευάζονται από εθελοντές, με τρόπους δόμησης φιλικούς προς το περιβάλλον. Αποφάσισαν όλοι μαζί να κατασκευάσουν ένα είδος «γιουρτ», που είναι οι παραδοσιακές κατοικίες των νομάδων της Μογγολίας.

  • Η διατροφή βασίζεται κυρίως στα προϊόντα που παράγονται από τις καλλιέργειες της κοινότητας.

  • Η ανακύκλωση και η λιπασματοποίηση είναι ο βασικός τρόπος που διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους.

  •  Τα έξοδα μοιράζονται ισότιμα.

Τελέθριον Project

''Κάτι τρέχει στα Βασιλικά''

Τα Βασιλικά της Εύβοιας δεν ξεχωρίζουν μόνο για τη φυσική τους ομορφιά,αλλά και
για μια πρωτότυπη ιδέα.
Μέσα στο δάσος της περιοχής μια οικογένεια χτίζει την ξύλινη  κατοικία της.Χρησιμοποιεί φωτοβολτά'ι'κά ,δημιουργεί έναν υπέροχο κήπο και διατηρεί αιγοπρόβατα,κουνέλια,κότες και γαλοπούλες . Σιγά σιγά το σπίτι αυτό γίνεται πόλος έλξης και για άλλους ανθρώπους . Μία ζωγράφος ,μια οικογένεια με άλογα ,μια οικογένεια που κατασκευάζει σαπούνια, μια ομάδα με μαριονέτες... και μια μικρή κοινότητα δεν αργεί να  φτιαχτεί.Η αρχή έγινε το 2007 όμως η φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους οδήγησε και σε  επαγγελματική συνεργασία .Έτσι δημιουργείται ο γυναικείος συνεταιρισμός <<Κάτι τρέχει στα Βασιλικά>>.Σε αυτόν συμμετέχουν διάφορα εργαστήρια : ζωγραφικής ,κατασκευής μαριονέτας ,κατασκευής κεριών ,σαπουνιών και φυσικών συσκευασμάτων.

 

Βασικός σκοπός της οικοκοινότητας 
                           <<Κάτι τρέχει στα Βασιλικά >>.

 

Σκοπός της οικοκοινότητας είναι η συνεργασία για την κατασκευή χειροποίητων προϊόντων ,όχι μόνο για προσωπική χρήση αλλά και για την εξασφάλιση των απαραίτητων  εσόδων για τη  διαβίωση των μελών. 

                                ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΕΣ 

Τα μέλη της οικοινώτητας <<Κάτι Τρέχει στα Βασιλικά>> διοργανώνουν συχνά οικογιορτές, όπου γίνεται ανταλλαγή εμπειριών προϊόντων και ιδεών. Οι οικογιορτές μοιάζουν με λαϊκές αγορές όπου μπορείς να βρεις χειροποίητα προϊόντα ,να παρακολουθήσεις ομιλίες και να συμμετέχεις σε εργαστήρια για την κατασκευή   προιόντων όπως τα παρακάτω :

  • τυρί 

  • σαπούνι

  • αντικειμένα από φυσικό μαλλί

  • κεραμικά 

  • κεριά

Oτιδήποτε μπορεί να κατασκευαστεί από τα ανθρώπινα χέρια και με αγνά, φυσικά υλικά γίνεται δεκτό στην αγκαλιά μιας οικογιορτής . Οι οικογιορτές φημίζονται για το κέφι τους, τις πρωτότυπες  μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις τους, καθώς και για τις ευχάριστες δραστηριότητες για τα  παιδιά,  όπως διήγηση παραμυθιών,μαριονέτες  και παραστάσεις Καραγκιόζη.

 Οι οικογιορτές  είναι μια ωραία ευκαιρία για   διασκέδαση  και για επαφή με ανθρώπους, ένα πανηγύρι για τη φύση και την ευτυχία του πλανήτη.      

 

bottom of page